13-ий Міжнародний симпозіум з викопних Cnidaria та Porifera, м. Модена (Італія). Нотатки учасника. В. Огар

< Повернутися

10 вересня 2019, 10:37

Перший міжнародний палеонтологічний симпозіум з вивчення викопних коралів відбувся у м. Новосибірську у 1971 році з ініціативи академіка Б.С. Соколова.


Там же була заснована International Association for the Study of Fossil Cnidaria, що згодом отримала назву Міжнародної Асоціації з вивчення коралів і губок (International Association for the Study of Fossil Cnidaria and Porifera (IASFCP), членом якої автор є з 2003 року. Через кожні чотири роки Асоціація в різних країнах світу проводять симпозіуми, де демонструються найновіші світові досягнення у вивчення коралів і губок. Асоціація має власне періодичне видання “Fossil Cnidaria & Porifera”.

Цього року Форум проходив у невеликому місті Модена на півночі Італії – батьківщині знаменитого Лучано Поваротті.

Місто відоме ще з часів давнього Риму. З римських часів збереглось небагато - рештки некрополів з давньоримськоми написами та фрагмент кам’яної дороги. Площа та споруди більш пізніх часів центральної частини міста внесені до спадщини ЮНЕСКО. Кафедральний собор ХІІ ст., башта, кам’яна бруківка центральної площі та особливо унікальні скульптури романських левів, запам’ятовуються назавжди. Більшість споруд побудована з кайнозойських органогенних вапняків, серед яких часто трапляються відполіровані поверхні червоних мармуризованих вапняків Ammonitico Rosso з рештакми амонітів, белемнітів та іншої юрської фауни.

Симпозіум проходив неподалік від центра на базі Департаменту хімічних і геологічних наук Університету Модени і Реджіо Емілії. Цей університет був заснований ще у 1175 році та є одним з найстарішим з Італії. Власне Департамент хімічних і геологічних наук розміщений у новому будинку з дерев’яними моделями динозаврів у внутрішньому дворику.

Крім представників Італії, в роботі симпозіуму взяли участь учені зі США, Канади, Ямайки, Польщі, Узбекистану, Таджикистану, Німеччини, Великобританії, Бельгії, Іспанії, Австралії, Швейцарії, Австрії, Марокко, Ефіопії, Росії, Франції, Ірландії, Японії, Китаю, Південної Кореї, - всього понад 120 осіб. Україну представляв автор цих нотаток, який зробив доповідь щодо результатів вивчення кам’яновугільних коралів Донецького басейну.

На сесійних засіданнях розглядались питання систематики, мінерального і хімічного складу рифоутворювальних організмів різного віку, умови формування рифових систем у геологічній історії - холодноводні та тепловодні, глибоководні та шельфові біогермні споруди. Цікавими були результати досліджень стійкості рифових систем в умовах різких кліматичних змін, включаючи зміни вмісту діоксиду вуглецю в атмосфері, температурні коливання та інші фактори. Видано тези доповідей та планується публікація матеріалів симпозіуму в італійському науковому журналі Bollettino della Società Paleontologica Italiana.

На заключному пленарному засіданні був прийнятий оновлений статут, змінено назву організації на International Fossil Coral and Reef Society (IFCRS) обрано нове її керівництво. Наступний симпозіум відбудеться в Польщі з можливим залученням України до проведення польових геологічних екскурсій в Товтри та на розрізи басейну Дністра.

Польова екскурсія до Альпійських передгір’їв

Сесійним засіданням, які відбувались протягом чотирьох робочих днів, передували передконресна польова екскурсія в Карнійські Альпи, та постконгресні екскурсії по кайнозойським рифовим регіонах Італії. В одній з таких екскурсій на олігоценові рифи Південних Альп взяв участь і автор цих нотаток. Учасниками екскурсії були оглянуті різні зони олігоценової рифової системи Лесини і Берічі, серед яких фації лагун, коралових вапняків в та власне кораловий риф. Останній утворює круті скельні виступи, в яких завдяки карстовим процесам утворились печери, що добудовувались та використовувалось людьми з давніх часів. В цілому ландшафт дуже нагадує Кримські куести, де природні урвища з печерами були перетворенні в давні укріплені поселення та культові споруди.

Література:

  1. 13th International Symposium on Fossil Cnidaria and Porifera. Modena, Italy, 3-6 September 2019. Abstract Book. Modena, University of Modena and Reggio Emilia, DSCG. – 84 p.