26 листопада 2020 відбулась «Ніч дослідників» в рамках європейського проєкту ENGIE Project

< Повернутися

27 листопада 2020, 12:26

Європейські «Ночі дослідників» – це публічні заходи, покликані наблизити науковців до суспільства.


  • Відкрий свої очі, відкрий свою Землю!
  • Що таке геонауки/науки про Землю?
  • Чому геологія важлива для суспільства?
  • Геологія для майбутнього – що це означає?
  • Хто такі геологи і чим вони займаються?
  • Які основні напрями геологічних досліджень?
  • Які кар’єрні можливості в геології?
  • Що таке «Книга геологічних рецептів» – кулінарна книга ENGIE?

На ці питання отримали відповіді учасниці «Ночі дослідників», заходу, що відбувся в рамках проєкту ENGIE. Ця діяльність отримала фінансування від Європейського інституту інновацій та технологій (EIT), органу Європейського Союзу, відповідно до Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Проєкт ENGIE спрямований на те, щоб привернути увагу дівчат до вивчення наук про Землю і геоінженерії, і таким чином поліпшити гендерний баланс в цих галузях. В рамках проєкту розробляється стратегія посилення обізнаності дівчат щодо геології та створюється мережа співпраці із зацікавленими сторонами для реалізації низки інформаційних заходів у понад 20 країнах Європи. Зокрема, в Україні.

Девіз проєкту – заохочення дівчат стати геологами завтрашнього дня!

Сьогодні захід відбувся у школі №13 м. Києва. Головні стейкхолдери заходу – школярки віком від 13 років (44 учасниці), педагоги школи, науковці-геологи.

Європейські «Ночі дослідників» – це публічні заходи, покликані наблизити науковців до суспільства. Вони демонструють різноманітність досліджень та їхній вплив на наше повсякденне життя. Мета також полягає в тому, щоб мотивувати молодих людей почати дослідницьку кар'єру. Заходи пропагують внесок науковців у життя суспільства.

Метою «Ночі дослідників» ENGIE є підвищення зацікавленості дівчат геологією і науками про Землю, щоб мотивувати їх у подальшому розпочати кар'єру в цій прекрасній сфері.

Захід інтерактивний. З короткими, але яскравими презентаціями. Розрахований на підліткову аудиторію.

Для роботи над кулінарною книгою ENGIE кожна команда обрала два рецепти: один простий, інший дещо складніший. Спершу дівчата складали «Список покупок» (з чого готується «страва»), потім визначали, які процеси необхідно задіяти, щоб отримати необхідні інгредієнти, визначити походження інгредієнтів і що врешті-решт можна з них «приготувати».

Окрім того, дівчата дізнались про ланцюжки створення вартості, що означає термін «конфліктні мінерали» та ще багато нового та цікавого. На згадку про подію усі учасниці отримали корисні подарунки.

Захід відбувся з дотриманням санітарних норм та правил.

До нових зустрічей!